Waarom je nepvolgers op Instagram moet verwijderen

Waarom je nepvolgers op Instagram moet verwijderen 1024 682 Susan van Schooten Communicatie

Ik raad je aan om regelmatig even je nepvolgers op Instagram te verwijderen. Echter, de meeste mensen willen graag zoveel mogelijk volgers op social media. Dat getalletje dat aangeeft hoeveel volgers jij hebt, is voor veel mensen toch een belangrijk gegeven. Terwijl dat natuurlijk nergens op slaat…. want je kunt duizenden volgers hebben en geen product verkopen. Andersom zijn er genoeg bedrijven met een bescheiden aantal volgers die daadwerkelijk hun producten of diensten via social media aan de man/vrouw brengen (zoals ik).

Hoe kan dat dan? Omdat het gaat om de kwaliteit van je volgers! En daarom adviseer ik je om altijd nepvolgers verwijderen.

Wat zijn nepvolgers op Instagram?

Nepvolgers zijn volgers die niet echt zijn. Als je ze eenmaal weet te herkennen, dan pik je ze er zo tussen uit. Bij mij zijn nepvolgers altijd mannen (bij jou ook, vraag ik me af???) van middelbare leeftijd, met een modellenfoto als profielfoto. Ze hebben vaak een Amerikaanse naam, zijn vaak militair en hebben zelf geen volgers of weinig volgers. Ze hebben meestal 0 tot 5 foto’s zelf geplaatst zonder bijbehorende tekst. En deze foto’s hebben ook geen likes of reacties. Een paar voorbeeldjes:

Waarom moet je nepvolgers op Instagram verwijderen?

Veel mensen zijn blij met de nepvolgers want daardoor groeit het aantal volgers snel. En dat vinden veel mensen cool. Maar nogmaals, je hebt er verder helemaal niets aan. Sterker nog, je bereik gaat achteruit. Het verwijderen van nepvolgers gaat je dus echt wat opleveren….. Ik zal het uitleggen aan de hand van een sommetje.

Wat levert het verwijderen van nepvolgers jou op?

Stel je hebt 100 volgers waarvan 50 echte volgers en 50 nepvolgers. En je plaatst een bericht. De nepvolgers zullen je bericht nooit liken of erop reageren (ze bestaan immers niet echt) en laten we zeggen dat van je echte volgers 50% reageert (das een hoog percentage, maar dat rekent even makkelijk), dus dat zijn 25 volgers die jou een hartje geven op Instagram. Uiteindelijk heb je een reactiepercentage van 25%, want 25 mensen van de 100 volgers hebben gereageerd.

Als je je 50 nepvolgers verwijdert, houd je 50 echte volgers over. Daarvan reageren er dus 25 op je bericht en ineens heb je een reactiepercentage van 50%. Dat vindt Instagram natuurlijk veel beter dan die 25% dus ze zal je er zeker voor belonen.

(De getallen zijn fictief hoor, het zijn namelijk best hoge percentages, maar dat was even voor het rekenvoorbeeldje, you get the point)

Wat doet het verwijderen van nepvolgers voor het algoritme van Instagram?

Ik heb al eens in een blog het algoritme van Instagram uitgelegd. En daarin vertel ik je dat het belangrijk is dat je een relatie met je volgers opbouwt. Hoe warmer je relatie met je volgers is, hoe groter je bereik. En daarvoor is het dus ook van belang om die nepvolgers eruit te knikkeren. In de blog over het algoritme vertel ik je dat slechts een klein percentage van je volgers (zo’n 10%) jouw berichten daadwerkelijk ziet. Liever 10% van je echte volgers dan van je nepvolgers toch?

Meer weten?

Moeders uit Dronten met een eigen business opgelet! Ik organiseer iedere 1e vrijdag van de maand een koffieochtend en jij bent van harte welkom. Tijdens deze koffie-ochtenden maak je kennis met andere moeders uit Dronten die werken als zelfstandige ondernemer, deel je ervaringen met elkaar uit én geef ik een interessante presentatie. Een gezellige manier om te netwerken en elkaar te supporten. Lees meer >

Op de hoogte blijven?

Volg mij op Facebook of Instagram

Of laat je e-mailadres achter en ik houd je op de hoogte van de koffie-ochtenden voor Moeders met een business Dronten én geef jou een seintje als er nieuwe blogs online staan over marketing en communicatie