Happy 4 year

Happy 4 year 682 1024 Susan van Schooten Communicatie

Traditiegetrouw schrijf ik ieder jaar – op de verjaardag van mijn bedrijf – een blog over hoe ik het ondernemerschap ervaar. In mijn eerste blog – op mijn tweede verjaardag – schreef ik waarom ik ondernemer ben geworden. Om meer rust in ons gezin te krijgen. En dat is zeker gelukt! Tijdens de lockdowns of plotselinge lange kerstvakanties plukken we hier mooi de vruchten van. Iedereen zegt dat ik geluk heb met die flexibiliteit maar het was toch echt een bewuste keuze.

In mijn tweede blog – op mijn derde verjaardag – schreef ik vol trots hoe ik ben gegroeid met mijn bedrijf. Van 1 vaste opdrachtgever naar een handjevol vaste opdrachtgevers. Met een nieuwe dienst als Razende Reporter erbij. En ik heb zelf mijn eigen cursus ontworpen die met veel enthousiasme door de cursisten is ontvangen. Twee cursisten waren zelfs zo enthousiast dat ze vaste opdrachtgevers zijn geworden. En daar eindigde mijn blog op mijn derde verjaardag.

Mijn vierde verjaardag

Inmiddels heb ik mijn vierde verjaardag gevierd en is het leuk om weer eens terug te blikken. Dat doen veel ondernemers aan het einde van het jaar en dat is ook heel nuttig vind ik. Dit jaar heb ik mijn diensten uitgebreid met nóg een online cursus (zelf editen van filmpjes) en ben ik mijn tweede bedrijf gestart; Frutsel. Ook heb ik het aantal kennisblogs op mijn website uitgebreid. Op de planning stond iedere maand een nieuwe blog! Kortom; de zaken liepen goed en ik ben trots op wat ik heb neergezet.

Meer focus

Je voelt vast een MAAR aankomen. En die is er ook….. altijd druk druk druk…. altijd aan het werk….. Staat er 1 blog per maand op de planning, dan doe ik er toch lekker 2. En dan weer de sluiting van de scholen? Geen probleem, ik werk wel ’s avonds. Dat is het fijne aan ondernemerschap, die flexibiliteit. En dan nog even een tweede bedrijf uit de grond trekken, ook daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten. En dat deed ik ernaast. En de ontwikkeling van mijn tweede cursus, dat kan mooi op de zaterdagen toch?

Zo rond de zomervakantie was ik klaar met al dat werken! En mijn kinderen waren er ook klaar mee! Ik zat altijd maar op mijn telefoon te koekeloeren omdat ik wel 10 social media kanalen moest onderhouden. Het was veel te veel. Tijd voor focus.

Mindmappen

Bij focus hoort keuzes maken en dat vind ik lastig. Want ik vind alles leuk. Ik besloot om eerst even lekker van de vakantie te genieten. Dan komt het daarna vanzelf. En vlak voordat de school weer begon, heb ik mijzelf getrakteerd op een dagje Van Der Valk met een heerlijke lunch en mijn laptop opengeklapt. Wat lag er nu allemaal op mijn bordje? Hoeveel uur per week besteed ik aan mijn opdrachtgevers? Hoeveel uur aan Frutsel? Hoeveel uur aan (promotie van) de online cursussen? Hoeveel aan het bloggen? Hoeveel aan de Razende Reporter opdrachten? Wat vind ik leuk? Waar krijg ik energie van? Wat vind ik niet leuk? Wat vind ik belangrijk?

Keuzes maken

Als je gaat mindmappen en alles op papier zet, krijg je vanzelf focus. En maak je uiteindelijk beslissingen. Ik ben blij dat ik die keuzes zo bewust heb gemaakt en op papier heb gezet. Ik werk nu weer netjes onder schooltijden, daardoor kan ik ’s avonds lekker sporten of iets voor mezelf doen. Krijg hier weer veel energie van! En ben een blij en gelukkige ondernemer. Voor Frutsel staat er een mooi plan klaar voor 2022 en voor Susan van Schooten Communicatie heb ik nu 3 hele gave opdrachtgevers waar ik met plezier voor werk. Ik ben benieuwd waar ik sta op mijn vijfde verjaardag!