Instagram feed; chronologisch of algoritme?

Instagram feed; chronologisch of algoritme? 1024 719 Susan van Schooten Communicatie

Had je al gezien dat het sinds een paar dagen (weer) mogelijk is om de berichten op je tijdlijn op Instagram op chronologische volgorde in te stellen? Hoe stel je dat in? En wat zijn de voordelen en nadelen van een Instagramfeed op chronologische volgorde versus het algoritme? Ik ga het je vertellen!

Hoe was het eerst (chronologisch)? Hoe was het daarna (algoritme)? En hoe is het nu (allebei!)?

Heel vroeger zag je alle berichten van alle personen die jij volgt op chronologische volgorde. De nieuwste berichten bovenaan en de oudste berichten onderaan. Sinds een aantal jaar is dat niet meer zo. Instagram weet welke soort berichten jij interessant vindt en laat deze berichten en vergelijkbare berichten vervolgens aan je zien. Je ziet dus niet meer alle berichten van alle mensen die jij volgt, maar Instagram maakt een selectie op basis van jouw interesses en relaties. Lees ook de blog; hoe werkt het algoritme van Instagram. Sinds een paar dagen is daar verandering in gekomen. Je mag nu kiezen!

Aan het stuntelen op Instagram? Download mijn spoedcursus Instagram voor beginners >

Kies jij voor het algoritme of voor chronologisch?

Jij kunt nu zelf kiezen of je de berichten op chronologische volgorde wilt lezen; dus alle berichten van alle mensen die jij volgt. Of dat je kiest voor het algoritme van Instagram en dus alleen berichten zien die jij interessant vindt. Maar let op; als jij nu naar Instagram gaat, worden de berichten standaard getoond op basis van het algoritme van Instagram. Wil je ze op chronologische volgorde zien? Dan moet je dat handmatig instellen. Iedere keer als jij weer inlogt in de Instagram app, moet je dat weer opnieuw handmatig instellen. Hoe? Zie de printscreen hieronder.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een chronologische feed versus het algoritme

  • Je mist geen berichten meer. Je ziet nu alle berichten van alle mensen die jij volgt. Of dat een voordeel of een nadeel is, dat is voor iedereen anders. Wellicht volg jij ook mensen uit beleefdheid of mensen die jij niet (meer) interessant vindt en hun posts zie je nu ook terwijl je deze voorheen niet zag. Maar aan de andere kant…. misschien miste jij wel posts van een hele goede vriendin omdat het algoritme dacht dat je haar niet interessant vond…..
  • Als jij heel veel mensen volgt (duizenden) dan heb jij dus een heeeeeele lange lijst zodra je je tijdlijn op chronologisch zet. Er komt dan geen einde aan…. en daar zitten ongetwijfeld een heleboel posts bij die je helemaal niet interessant vindt. In dat geval kun je beter je feed op het algoritme instellen zodat je alleen posts ziet die je wel interessant vindt.

Wat betreft voor- en nadelen is dat dus voor iedereen persoonlijk. Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander een nadeel zijn. Gelukkig mag je kiezen, al moet je de keuze iedere keer opnieuw maken.

Ik denk dat ik beide opties naast elkaar ga gebruiken en zo kom ik erachter wat voor mij het beste werkt. Wil ik echt alle berichten zien? Of wil ik alleen – voor mij – interessante berichten zien? Ik ga het nu ervaren…..

Ook nog een derde optie; volg alleen je Favorieten op Instagram

Zoals je ziet in de printscreen hierboven is er ook nog een derde optie; een feed met alleen de berichten van jouw favorieten. Je kunt bepaalde accounts – bijvoorbeeld van je beste vrienden – aanmerken als ‘favoriet’. Op deze tijdlijn zie je dan alleen hun berichten. Ook hier moet je steeds handmatig naar toe switchen.

Nieuw op Instagram?

En nog aan het uitvogelen hoe het precies werkt? Stop met stuntelen! En download mijn spoedcursus Instagram voor beginners. In 30 minuten laat ik je stap voor stap zien hoe Instagram werkt. Niet te ingewikkeld, maar alles wat jij nodig hebt om fluitend je eerste berichten te plaatsen.

Coffee & Marketing Meet up voor vrouwelijke professionals uit de regio Dronten, Lelystad, Zeewolde, Kampen, Noordoostpolder, Elburg, Nunspeet, Harderwijk

Verder ben je van harte uitgenodigd voor mijn Coffee & Marketing Meet ups voor vrouwelijke professionals in de regio Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Zwolle en Harderwijk. De Coffee & Marketing Meet up is een combinatie van koffie, inspiratie en professionele groei. Een verbinding met gelijkgestemde vrouwen die net als jij streven naar succes in marketing en business. Lees meer >

Op de hoogte blijven van nieuwtjes rondom Instagram?

Volg mij op Facebook of Instagram of LinkedIn en mis niets!

Of laat je e-mailadres achter en ik houd je op de hoogte van de koffie-ochtenden voor vrouwelijke ondernemers én geef jou een seintje als er nieuwe blogs online staan over marketing en communicatie.