Hoeveel mensen bezoeken jouw website op hun mobiel?

Hoeveel mensen bezoeken jouw website op hun mobiel? 1024 768 Susan van Schooten Communicatie

Is jouw website helemaal mobielvriendelijk? Anno 2021 passen de meeste websites zich wel aan zodra de bezoeker deze website met een mobiele telefoon bezoekt. Maar….. is jouw website écht helemaal mobielvriendelijk? Dus 100% of toch maar voor 75%?

Zijn er van die kleine schoonheidsfoutjes en onlogische dingen die op de mobiel net niet helemaal lekker lopen? En controleer jij je website wel eens op de mobiele telefoon? En…. weet jij hoeveel procent van jouw bezoekers je website bezoekt met een telefoon? Als je toch eens kon weten hoe die verhouding tussen een computer, tablet en mobiel is…… Goed nieuws –> dat kan!

Je website mobielvriendelijk maken

Zoals ik al zei mogen we in 2021 toch wel verwachten dat alle websites responsive zijn, dat betekent dat ze zich aanpassen aan het apparaat waarop ze geopend worden. Daardoor is het bouwen van een website veel complexer geworden. Want het moet goed staan op een computer, een tablet en een mobiele telefoon. En dan kun je een tablet of telefoon ook nog draaien, dus een website horizontaal of verticaal bezoeken. Daarom sluipen er zo vaak schoonheidsfoutjes in, die je er wel uit moet halen. Anders haken mensen af. Loop eens in de zoveel tijd je website dus eens langs op verschillende apparaten en draai het beeldscherm ook regelmatig van horizontaal naar verticaal.

Hoeveel procent van de bezoekers bezoekt jouw site op een mobiel?

Waarschijnlijk heb je geen idee hoeveel procent van jouw websitebezoekers je website bezoekt op een mobiel. Of op een tablet of op een computer/laptop. Doe eens een gokje……

Je kunt in Google Analytics opzoeken hoeveel procent van jouw websitebezoekers jouw website bezoekt met een mobiel, tablet of computer. Als het goed is, is jouw website gekoppeld aan Google Analytics. Zo niet… doe dat dan meteen. Het is gratis! Als je inzicht hebt in je statistieken, kun je je website continu optimaliseren.

Hoe zoek je in Analytics naar het percentage mobiele gebruikers?

  • Log in op jouw account op Google Analytics
  • Ga naar doelgroep
  • Ga naar mobiel
  • Ga naar overzicht
  • Vul boven in een datarange bijvoorbeeld van 1 januari 2020 tot vandaag

In mijn geval wordt mijn website in 68% van de gevallen bezocht met een mobiele telefoon. Ik moet dus echt geen schoonheidsfoutjes op mijn mobiele versie hebben! Slechts 29% van mijn bezoekers bezoekt de website op een computer of laptop. Handig om te weten.

Wil je hier nu dieper op in?

Dan is het nog wel interessant om te weten welke pagina’s dan voornamelijk met een mobiel worden bekeken en welke pagina’s op een computer. Je gaat naar:

  • Gedrag
  • Site-content
  • Alle pagina’s

Dan vul je in het zoekveld een specifieke pagina in die je nader wilt onderzoeken. Je kunt volstaan met de tekst achter de slash. In mijn geval bijvoorbeeld /regelmeisje. Bij Secundaire dimensie vul je in ‘apparaatcategorie’ en dan zie je de verdeling van de 3 apparaten voor specifiek deze pagina. Zo kom ik erachter dat mijn blogs voornamelijk op de mobiele apparaten wordt gelezen, maar de pagina’s met mijn diensten voornamelijk op de computer of laptop.

Wat heb je nu aan deze informatie?

Natuurlijk is het ‘leuk om te weten’, maar het is ook nuttig om te weten hoe je website gebruikt wordt. Hoe meer je weet, hoe beter je je website optimaliseert. Doe er dus je voordeel mee.

Meer weten over Google Analytics?

Wil je meer van dit soort handige tips? Bekijk mijn andere blogs of volg me op Facebook of Instagram. Verder ben je van harte uitgenodigd op mijn koffie-ochtenden voor moeders met een business uit Dronten. Tijdens deze koffie-ochtenden maak je kennis met andere moeders uit Dronten die werken als zelfstandige ondernemer, deel je ervaringen met elkaar uit én geef ik een interessante presentatie. Een gezellige manier om te netwerken en elkaar te supporten. Lees meer >