Waarom je nepvolgers moet verwijderen

Waarom je nepvolgers moet verwijderen 768 1024 Susan van Schooten Communicatie

De meeste mensen willen graag zoveel mogelijk volgers op social media. Dat getalletje dat aangeeft hoeveel volgers jij hebt, is voor veel mensen toch een belangrijk gegeven. Terwijl dat natuurlijk nergens op slaat…. want je kunt duizenden volgers hebben en geen product verkopen. Andersom zijn er genoeg bedrijven met een bescheiden aantal volgers die daadwerkelijk hun producten of diensten via social media aan de man/vrouw brengen (zoals ik).

Hoe kan dat dan? Omdat het gaat om de kwaliteit van je volgers! En daarom moet je altijd nepvolgers verwijderen.

Wat zijn nepvolgers?

Nepvolgers zijn volgers die niet echt zijn. Als je ze eenmaal weet te herkennen, dan pik je ze er zo tussen uit. Bij mij zijn nepvolgers altijd mannen (bij jou ook, vraag ik me af???) van middelbare leeftijd, met een modellenfoto als profielfoto. Ze hebben vaak een Amerikaanse naam en hebben zelf geen volgers of weinig volgers. Ze hebben meestal 0 tot 5 foto’s zelf geplaatst zonder bijbehorende tekst. En deze foto’s hebben ook geen likes of reacties. Een paar voorbeeldjes:

Waarom moet je nepvolgers verwijderen?

Veel mensen zijn blij met de nepvolgers want daardoor groeit het aantal volgers snel. En dat vinden veel mensen cool. Maar nogmaals, je hebt er verder helemaal niets aan. Sterker nog, je bereik gaat achteruit. Het verwijderen van nepvolgers gaat je dus echt wat opleveren….. Ik zal het uitleggen aan de hand van een sommetje.

Voorbeeldsommetje

Stel je hebt 100 volgers waarvan 50 echte volgers en 50 nepvolgers. En je plaatst een bericht. De nepvolgers zullen je bericht nooit liken of erop reageren (ze bestaan immers niet echt) en laten we zeggen dat van je echte volgers 50% reageert (das een hoog percentage, maar dat rekent even makkelijk), dus dat zijn 25 volgers die jou een hartje geven op Instagram. Uiteindelijk heb je een reactiepercentage van 25%, want 25 mensen van de 100 volgers hebben gereageerd.

Als je je 50 nepvolgers verwijdert, houd je 50 echte volgers over. Daarvan reageren er dus 25 op je bericht en ineens heb je een reactiepercentage van 50%. Dat vindt Instagram natuurlijk veel beter dan die 25% dus ze zal je er zeker voor belonen.

(De getallen zijn fictief hoor, het zijn namelijk best hoge percentages, maar dat was even voor het rekenvoorbeeldje, you get the point)

Algoritme van Instagram

Ik heb al eens in een blog het algoritme van Instagram uitgelegd. En daarin vertel ik je dat het belangrijk is dat je een relatie met je volgers opbouwt. Hoe warmer je relatie met je volgers is, hoe groter je bereik. En daarvoor is het dus ook van belang om die nepvolgers eruit te knikkeren. In de blog over het algoritme vertel ik je dat slechts een klein percentage van je volgers (zo’n 10%) jouw berichten daadwerkelijk ziet. Liever 10% van je echte volgers dan van je nepvolgers toch?

Meer weten?

Het algoritme van Instagram, het verwijderen van nepvolgers (en nog veel meer) komt aan bod tijdens mijn cursus Zakelijk Instagrammen voor beginners. In deze cursus leer ik je alles wat je moet weten om zakelijk te Instagrammen…… Ten eerste hoe je zelf je social media strategie opstelt, maar ook hoe je berichten plaatst, hoe je je account koppelt aan facebook, hoe je je bereik vergroot en hoe je gebruik maakt van de o zo populaire stories! De cursus bestaat uit 5 filmpjes die je zelf thuis kunt bekijken wanneer het jou uitkomt. Liever een live sessie op locatie? Zou ook kunnen! Geef je snel op……