Waarom online zichtbaarheid zo belangrijk is (en ik dat zelf zo moeilijk vind)

Waarom online zichtbaarheid zo belangrijk is (en ik dat zelf zo moeilijk vind) 1024 879 Susan van Schooten Communicatie

Online zichtbaarheid! Ik durfde het eerst ook niet hoor. Ik maakte nooit een foto van mijzelf om op social media te plaatsen. Zowel zakelijk als privé. Had ik een interessante zakelijke afspraak, wilde ik daar iets over posten, dan maakte ik een foto van mijn kopje thee in het restaurant. Als ik even terug scroll op mijn Instagram, dan zie ik foto’s van kopjes thee, mijn laptop, van de producten die ik heb gemaakt, van mijn kinderen en zelfs stockfoto’s. Alles om maar niet zelf op de foto te hoeven, want hééé…. dan was ik uren bezig, maakte ik duizenden foto’s om uiteindelijk 1 foto uit te kiezen die dan wel redelijk oké was. Nog even een mega filter er overheen en dan was ik eventueel bereid om de foto te plaatsen. Het was gewoon veel veiliger om mezelf achter de schermen te houden.

Ik was ook bang wat anderen wel niet zouden denken. Selfies maken is toch iets voor tieners? Ik heb toch maar een klein bedrijfje? En wie zit er nu te wachten op foto’s van mij?

Diep in mijn hart wist ik wel het belang van online zichtbaarheid. Ik heb potverdrie zelf een cursus Zakelijk Instagrammen ontwikkeld, dus ik weet echt wel hoe het met die theorie zit. Ik adviseer online zichtbaarheid aan mijn klanten! Dagelijks nota bene!

Wat zeg ik dan tegen mijn klanten? Dat mensen wel zitten te wachten op foto’s van jou! Dat is juist hartstikke leuk. Ze volgen jou en niet je bedrijf. Ze willen weten wie jij bent. Ze vinden het wel interessant om te zien en te horen (in een filmpje!) wat jij doet en waar jij mee worstelt, wat wel goed gaat en wat minder gaat. Foto’s waar jij zelf op staat, scoren ook vele malen beter op social media. Kijk maar naar je statistieken….

Gewoon doen, dat zeg ik ook heel vaak tegen mijn klanten. En je ziet er goed uit. Je bent al perfect zoals je bent. Je kunt niet zelf beoordelen hoe jij op een foto staat, want je bent niet objectief als het gaat om je eigen foto’s.

Hoe ironisch? Online zichtbaarheid dagelijks adviseren aan mijn klanten, het noemen als één van de belangrijkste tips in mijn Cursus Zakelijk Instagrammen en dan zelf niet mijn eigen advies opvolgen. Omdat ik niet durf.

Ik zit nu terug te denken wat het keerpunt was. Ik weet het niet meer… maar volgens mij heb ik bij wijze van hoge uitzondering een leuke foto geplaatst en kreeg ik zoveel likes en nieuwe volgers, dat ineens het kwartje viel. Ik ben dat blijven doen, ben voorzichtig aan over de angst heen gestapt, ben minder kritisch geworden over mijn foto’s (en misschien wel mezelf) en ik zag de resultaten. Een veel hoger bereik, meer lezers, meer reacties, nieuwe volgers en zelfs een nieuwe opdracht. De angst werd minder, het boeit me eigenlijk niet meer zo wat anderen er van denken.

Ik krijg zelfs van mensen te horen dat ze het leuk vinden om mijn account te volgen. Dat ze wat hebben gehad aan mijn blogs. Dat ze het leuk vinden om te zien en te horen wat ik zoal dagelijks doe. Dat het ze heeft geïnspireerd om bijvoorbeeld ook ondernemer te worden. Dat ze geleerd hebben en mijn social media adviezen toepassen.

En dat is insgelijks, want ik vind het ook leuk om jou te volgen! Te horen en te zien waar jij mee bezig bent. En van jou te leren!

En ik heb ook de eerste nare reactie gehad. Ja, dat raakte mij enorm en ik heb er letterlijk slecht van geslapen (kwam ook omdat de reactie laat op de avond binnen kwam). En het voelt heel onveilig dat andere mensen die nare reactie ook konden lezen. Maar ik kon het vrij snel naast me neerleggen, niet meteen maar wel binnen 24 uur! Dat is misschien het enige voordeel aan ouder worden, je krijgt met de jaren niet alleen meer rimpels, maar ook meer zelfvertrouwen.

Conclusie van dit verhaal. Online zichtbaar is spannend en eng, maar als je stapje voor stapje meer over jezelf vertelt en jezelf laat zien, dan kan het niet anders dan dat je je online zichtbaarheid vergroot. Dat vinden mensen interessant, daardoor heb je een hoger bereik en misschien net als ik wat nieuwe klanten. Kom achter die schermen vandaan en STRIKE THAT POSE!

Meer handige tips over online communicatie en marketing ontvangen?

Volg me dan op Instagram en Facebook! Verder ben je van harte uitgenodigd op mijn koffie-ochtenden voor moeders met een business uit Dronten. Tijdens deze koffie-ochtenden maak je kennis met andere moeders uit Dronten die werken als zelfstandige ondernemer, deel je ervaringen met elkaar uit én geef ik een interessante presentatie. Een gezellige manier om te netwerken en elkaar te supporten. Lees meer >