Hoe jouw volgers vanuit Instagram makkelijk doorlinken naar je website (2 manieren)

Hoe jouw volgers vanuit Instagram makkelijk doorlinken naar je website (2 manieren) 1024 768 Susan van Schooten Communicatie

Je kunt op Instagram geen linkjes delen. Je kunt ze wel delen, maar mensen kunnen er niet op klikken. En in je biografie kun je slechts 1 linkje zetten. Verder helemaal niets. Dat vinden veel mensen een nadeel, maar dat is nu eenmaal hoe Instagram werkt.

Link in bio in Instagram

Als jij dus wilt dat mensen jouw blog lezen, dan verwijs je in je social media post naar je link in je biografie en daar vanuit klikken mensen door naar je laatste blog. Het veelgenoemde #linkinbio. Dus als jij eenmaal per week een blog plaatst, dan verander je dus eenmaal per week het linkje in de biografie. Dat is hoe de meeste mensen het doen en dat werkt best aardig.

Meerdere linkjes delen op Instagram

Maar stel nou dat jij de ene dag een blog deelt, de andere dag iets vertelt over je product en de dag daarna een nieuwsartikel plaatst en steeds verwijst naar je website? Dan moet je dus 3x in 3 dagen de link in je biografie wijzigen. Dat is op zich niet zoveel werk, maar het is goed mogelijk dat de berichten van gisteren en eergisteren nog bij mensen op hun tijdlijn terecht komen. Zij klikken vervolgens op de link in je biografie, maar die heb jij ondertussen al weer veranderd. Dan komen ze heel ergens anders uit.

Er moet dus een oplossing komen voor Instagrammers die meerdere linkjes willen plaatsen in een kort tijdsbestek. En dat is er! Twee oplossingen zelfs. Ik bespreek hieronder de voor- en nadelen per oplossing.

Linktree

Op de website https://linktr.ee kun jij een gratis pagina aanmaken, als het ware een pagina tussen Instagram en jouw website in waar je de laatste 4 of 5 linkjes in zet. En de link van die pagina zet jij in je biografie. Als mensen dan op die link klikken, dan krijgen ze een hele simpele pagina te zien met 4 of 5 buttons met daarin de laatste linkjes die horen bij de laatste paar posts. Je hoeft de link in je bio dus nooit meer aan te passen, maar wel de linkjes op je linktree pagina uiteraard.

Hoe werkt Linktree?

Op hun website maak je een gratis account aan. Je plaatst de buttons met de linkjes die jij erop wilt hebben. Je kunt zoveel buttons met linkjes aanmaken als je wil, maar om het simpel te houden zou ik kiezen voor max 5. En dan ben je al klaar.

De nadelen van Linktree

Er kleven wel wat nadelen aan. Ten eerste kun je met een gratis account niet je eigen pagina customizen qua kleur en stijl. Je kunt kiezen uit een paar formats en die vond ik persoonlijk niet heel erg mooi. Maar het grootste nadeel zit ‘m in het feit dat jij jouw bezoekers op je eigen website niet meer goed kunt traceren in je Google Analytics. Ze zijn namelijk via een tussenpagina op jouw website gekomen en dus niet rechtstreeks vanuit Instagram. Zo worden dus niet als Instagrambezoekers herkend door Google. En dan krijg je scheve statistieken. Bovendien denkt Google dat je niet zo actief op social media bent (want je hebt geen bezoekers die afkomstig zijn uit Instagram) en dat is weer slecht voor je ranking in Google.

Als je niets met Google Analytics doet en ook niet zoveel bezig bent met jouw ranking in Google, dan is Linktree echt een aanrader. Het is simpel en gratis, maar nogmaals; slecht voor je ranking en statistieken.

Een eigen landingspagina maken als alternatief voor linktree

Wat is dan oplossing 2? Een zelfde soort landingspagina maken, maar dan niet via Linktree, maar via je eigen website. Je maakt dus een lege pagina aan op je eigen website met als linkje bijvoorbeeld: www.jouwdomeinnaam.nl/instagram en op die pagina plaats je de buttons naar je laatste blogs of andere pagina’s waar je vanuit Instagram naar toe wilt linken. Net zoals je bij Linktree ook zou doen, maar dan dus via je eigen website. De nadelen van Linktree vallen hiermee weg. Bezoekers komen rechtstreeks vanuit Instagram op je pagina. Dus geen scheve statistieken meer en ook niet meer slecht voor je ranking.

Wat is dan het nadeel van een eigen landingspagina?

Eigenlijk is er geen nadeel, behalve dat sommige mensen niet goed weten hoe ze op hun eigen website een extra pagina aan moeten maken. Of hun eigen website niet in eigen beheer hebben. Tip; kopieer een bestaande pagina, gooi alle teksten en foto’s weg en plaats de losse buttons.

Lukt dat nu niet? Geef mij even een seintje, dan help ik je even.

Voorbeelden van Instagram landingspagina’s

Ik heb beide voorbeelden even uitgeprobeerd, dan kun je het even zien en met elkaar vergelijken. Dat heb ik gedaan voor één van mijn opdrachtgevers Marianne Bleumink (te vinden op Instagram onder @bleuminkmarianne). Dit is haar linktree pagina (die ik niet gebruik): https://linktr.ee/mariannebleumink en dit is haar landingspagina via haar eigen website (die ik dus wel gebruik): www.mariannebleumink.nl/instagram. En dit is de landingspagina van Frutsel www.frutsel.nu/instagram. Succes!

Meer handige tips over online communicatie en marketing ontvangen?

Volg me dan op Instagram en Facebook! Verder ben je van harte uitgenodigd op mijn koffie-ochtenden voor moeders met een business uit Dronten. Tijdens deze koffie-ochtenden maak je kennis met andere moeders uit Dronten die werken als zelfstandige ondernemer, deel je ervaringen met elkaar uit én geef ik een interessante presentatie. Een gezellige manier om te netwerken en elkaar te supporten. Lees meer >