Happy 5 year

Happy 5 year 1024 768 Susan van Schooten Communicatie

Mijn vijfde verjaardag als ondernemer! Officieel ben je geen startende ondernemer meer als je al vijf jaar bestaat. Nou dat is toch iets heel bijzonders…. Ik vind het heel erg leuk om ieder jaar – op de verjaardag van mijn bedrijf – even terug te blikken. En… ik heb ook nog een cadeautje voor jou! Want wie jarig is, trakteert.

In mijn eerste blog – op mijn tweede verjaardag – schreef ik waarom ik ondernemer ben geworden. Om meer rust in ons gezin te krijgen. En dat is zeker gelukt! Iedereen zegt dat ik geluk heb met die flexibiliteit maar het was toch echt een bewuste keuze. Een situatie die ik zelf gecreëerd heb.

In mijn tweede blog – op mijn derde verjaardag – schreef ik vol trots hoe ik ben gegroeid met mijn bedrijf. Van 1 vaste opdrachtgever naar een handjevol vaste opdrachtgevers. Met een nieuwe dienst als Razende Reporter erbij. En ik heb zelf mijn eigen cursus ontworpen die met veel enthousiasme door de cursisten is ontvangen.

In mijn derde blog – op mijn vierde verjaardag – schreef ik eigenlijk het tegenovergestelde als in mijn tweede blog. Ik deed zoveel – en zoveel tegelijk – dat ik mijn focus kwijt was en te veel aan het werk was. Ik heb toen drastische keuzes gemaakt en daar eindigde mijn verhaal……

Dus hoe gaat het nu? Op mijn vijfde verjaardag?

Het jaar startte met een business coach

Het gaat heel goed! En dat heb ik vooral aan mijn business coach Jolanda Wicherson te danken! Ik miste focus. Ik had veel te veel diensten, vond alles leuk en wist niet wat ik moest kiezen. Ik volgde Jolanda Wicherson – Flevolandse zakenvrouw van 2015 – al een tijdje en ik wist dat zij de juiste persoon was om mij te helpen. Eigenlijk was de vraag achter de vraag; hoe kan ik groeien met mijn bedrijf zonder meer uren te werken? (want dat wilde ik niet)

Jolanda is een hele leuke lieve vrouw (echt waar!), maar ze schroomt niet om mij streng toe te spreken, uit te dagen, een spiegel voor te houden en mij naar een hoger niveau te tillen. Begin 2022 heb ik diverse sessies met haar gehad. Haar conclusie; Susan je moet je bedrijf anders inrichten en veel meer van uitvoerende klussen naar advies en coaching gaan. En laat ik dat nou ook heel erg leuk vinden!

Marketingplannen maken

Jolanda en ik hebben gekeken naar mijn kwaliteiten. Waar ben ik goed in? Dat wist ik vrij snel; andere ondernemers adviseren op marketinggebied. Ik zie namelijk continu ondernemers die – in mijn ogen – het helemaal “fout” doen op marketinggebied en die ik dolgraag wil helpen. Of het niet zozeer “fout” doen maar eigenlijk niet weten hoe ze het moeten aanpakken. En dus zomaar wat doen, wat heel logisch is. Dus bedacht ik een dienst waarbij ik – samen met de ondernemer – een marketingplan ga schrijven. Dat is namelijk de start van je marketing. Dat zorgt ervoor dat je niet ‘zomaar wat gaat doen’, maar dat je werkt vanuit een gedegen strategie. Dat je keuzes maakt en doelbewust kiest voor een doelgroep, een doel, een strategie en de bijbehorende middelen. En vervolgens geef ik uitgebreid uitleg over deze middelen, want dat vind ik heel waardevol. Zo’n sessie duurt 4 uurtjes en daarbij gaan we letterlijk terug naar de tekentafel. Aan het einde van de ochtend heb je een kant-en-klaar marketingplan waarmee je zelf aan de slag kunt. Of ik help je daarna nog verder in de uitvoering of met advies.

Een bak aan energie kwam mijn kant op

Van dit plan krijg ik zoveel energie! Ik reed vanuit Emmeloord (waar Jolanda zit) terug naar Dronten en miste de afslag naar de snelweg waardoor ik helemaal verdwaalde in de polder. Maar het deerde niet want ik was zo blij! Met dit plan viel namelijk alles op z’n plek. Ik wilde altijd juf worden… nou bij het maken van een marketingplan voel ik me echt de juf! Andere mensen leren over mijn passie. Die passie overbrengen. Advies geven. Bovendien had ik nu mijn focus te pakken. Ik verkoop nog maar 1 dienst… namelijk ‘marketingplannen’. Wil je daarna nog verder met mij werken? Dat kan! Maar eerst dat marketingplan, want dat is de basis waar vanuit je werkt.

Ondernemers met elkaar verbinden

Ik kwam erachter dat ik nog een kwaliteit heb… mensen met elkaar verbinden. Ik wist dat ik dat kon, maar ik had eigenlijk niet zo door dat dat een unieke kwaliteit was. Jolanda wees me daar op. Zo verwijs ik al langer – zonder dat ik het echt door heb – ondernemers naar elkaar door. Ik zie gelijk mogelijkheden en ik koppel al heel snel ondernemers in mijn hoofd aan elkaar. Dan denk ik … jullie moeten eens met elkaar praten. Maar wat kun je nu met deze kwaliteit? Nou je voelt ‘m al aankomen…….. ik besloot om koffie ochtenden te organiseren voor vrouwelijke ondernemers uit Dronten en omgeving. Om deze ondernemers met elkaar in contact te brengen. Om ervaringen uit te wisselen en elkaar om hulp te vragen. Je kunt wel zeggen dat dat een succes is geworden. Inmiddels heb ik 6 koffie ochtenden georganiseerd en de reacties zijn erg positief. De dames vragen elkaar onderling echt om hulp of maken gebruik van elkaars expertise.

Mijn vijfde verjaardag samengevat;

 • Ik werk nog steeds met heel veel plezier samen met Branded by (sinds 2021), Kerremans Makelaardij (sinds 2021), Marianne Bleumink (sinds 2020), OTCP (sinds 2018) en camping La Magaudie (sinds 2018)
 • Ik heb samen met drietal ondernemers een marketingplan gemaakt; Hairwish (en we blijven samenwerken de komende maanden), Mirjam Koetse en De Zwolse Coach, nummer 4 staat al weer gepland
 • Ik mocht twee ondernemers een privé training geven (hoe leuk voor mij als wannabe-juf); Ben Eekhof Fotografie en Knook Bio Eieren
 • Ik ben gestart met mijn e-nieuwsbrief, om mensen op de hoogte te houden van de koffie ochtenden en ook om mijn blogs te delen
 • Ik verkoop nog steeds de digitale cursus ‘zelf editen van filmpjes’ aan mensen die willen leren hoe je filmpjes edit (zowel privé als zakelijk)
 • Ik heb 6 koffie ochtenden voor moeders met een business georganiseerd en more to come…..
 • Ik ben dit jaar gestart met het geven van gratis webinars; doodeng, maar zo leuk om te doen
 • Over doodeng gesproken; ook mijn eerst podcasts opgenomen
 • De website en social media pagina’s van Frutsel zijn bomvol gevuld met leuke blogs over uitjes, koken&bakken, met interieur inspiratie en knutseltips. Maar dit staat wel op een laag pitje. Ik ben te druk om hier tijd en energie aan te besteden. (weet je nog…focus!)
 • Ik heb eindelijk mijn eigen super fijne werkplek in huis gemaakt en zit niet meer aan de keukentafel, ik heb nu een echt bureau!
 • Ik ben lid geworden van BedrijvenPlatform Gemeente Dronten waardoor ik ontzettend veel interessante ondernemers heb ontmoet. Ik ben ook actief in de PR commissie van deze leuke club.
 • Ik heb een hele leuke club met zakenvriendinnen om me heen gecreëerd, bijvoorbeeld fotograaf en vormgever Esther van Gijssel, Tekstschrijver Pauline Ploeg en SEO-specialist Esther Kok waar ik klanten naar doorverwijs.

Hoe vier ik mijn vijfde verjaardag?

Een cadeautje voor mijzelf:

Met een nieuw logo! Het was tijd om afscheid te nemen van een logo die ik 5 jaar geleden op een avondje in elkaar knutselde. Vormgever Esther van Gijssel van Studio Windtkracht heeft mijn prachtige nieuwe moderne logo ontworpen. Dankjewel lieve Esther! Zij heeft trouwens ook de foto’s op mijn website gemaakt.

🎁 Een cadeautje voor jou:

Natuurlijk heb ik ook een cadeautje voor jou! Het jaar 2022 is bijna voorbij en als het goed is, ben jij al druk met de plannenmakerij voor 2023. Hoe zorg je ervoor dat 2023 een fantastisch zakelijk jaar gaat worden?? Dat start met een goed plan. Ik weet en hoor dat veel ondernemers dat niet doen. Zij gaan op 1 januari verder waar ze op 31 december zijn gebleven. Maar ik wil je uitdagen om voor 2023 wel een plan te maken. Dat voorkomt dat je ‘zomaar wat doet’, het zorgt ook voor meer succes en het geeft je inzicht in de haalbaarheid van je ideeën. Dus… Kruip even achter je bureau vandaan, plan een dagje ‘werken aan je bedrijf’ in plaats van ‘werken in je bedrijf’, zoek een inspirerende locatie op (dus even niet op je eigen werkplek), zet je telefoon op vliegtuigmodus, trakteer jezelf op een lekkere lunch (of taart!) en zet jouw plan voor 2023 op papier. Ik heb een hele handige checklist gemaakt, die je als leidraad kunt gebruiken voor jouw marketingplan voor 2023. Deze uitgebreide checklist (lees 3 A4tjes) bevat meer dan 50 vragen. Als jij al deze vragen stap voor stap beantwoord, dan heb je al een hele goede basis voor een marketingplan voor 2023.  Deze is alleen beschikbaar voor de mensen die op mijn e-maillijst staan. Dus… schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik stuur de checklist naar je toe.

Mijn advies als ervaren 🙂 ondernemer

Welk advies zou ik je willen geven, nu ik 5 jaar ondernemer ben? Mijn advies zou dan zijn om kwalitatief goede hulp in te schakelen zoals ik heb gedaan met Jolanda. Ik was altijd meer het type van mijzelf bijscholen op mijn eigen vakgebied en vooral in de vorm van blogs lezen, podcasts luisteren en interessante mensen op social media volgen. Het inhuren van een coach was nieuw voor mij. Sowieso had ik nog nooit hulp ingeschakeld voor iemand buiten mijn eigen vakgebied om. Gek he? Ik vond het spannend, het was een flinke investering maar zo de moeite waard. Hulp vragen – live hulp vragen van een persoon die tegenover je zit, dus iets anders dan een cursus volgen – is echt de moeite waard. Sowieso is het bijscholen op iets anders dan je eigen vakgebied slim om te doen. Wellicht heb je behoefte aan bijscholing op het gebied van het groeien van je business (ga naar Jolanda) of bijscholing op het gebied van marketing (kom bij mij) of iets heel anders (zoek de juiste persoon). Maak die investering want je gaat groeien als ondernemer. Ga niet zelf het wiel uitvinden maar zoek kwalitatief goede hulp. Ja dat kost geld, maar iedere ondernemer moet eerst investeren om te kunnen groeien.

En hoe ziet de toekomst er weer uit?

Als ik mijn blogs teruglees dan kan ik maar 1 ding concluderen; er kan heeeel veel gebeuren in slechts 1 jaar. Maar dat er volgend jaar weer leuke dingen staan te gebeuren; dat is zeker. Ik heb de eerste stappen al weer gezet, wat dat is? Dat lees je volgend jaar!